Info

OmVärlden Podd

Tidningen OmVärldens podd där du möter gäster som tillsammans med redaktionen fördjupar och analyserar aktuella utvecklingsfrågor. En podd för dig som vill veta mer.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
OmVärlden Podd
2023
November
October
June
April
March
January


2022
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


2021
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


2019
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
September
July
June
May
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March


2015
December
November
October
September
July
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: June, 2015
Jun 30, 2015

Detta avsnitt inleds av en kort sammanfattning av debatten kring utvecklingsfrågorna i Almedalen 2015. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se och Malin Stjernström, från Föreningen för Utvecklingsfrågor, som sitter i biståndsdebatten.se's redaktion. Därefter ett samtal om svenska tidningars bild av biståndet i Afrika.

Organisationen We Effect lanserar för tredje året i rad en rapport om bilden av svenskt bistånd i Afrika. Genom att titta på 1 221 artiklar i svenska tidningar från 2014 konstaterar rapporten att tidningarna bara namngav 13 procent av de privatpersoner från Afrika söder om Sahara, som porträtterades. Samtidigt namngavs i princip varenda vit person, ofta biståndspersonal, och svarta politiker, militärer och rebelledare. 

Under inspelningen av podden lämnade We Effect in en anmälan till pressombudsmannen för kränkning av personer från Afrika i 25 svenska tidningar.

Varför publicerar inte svenska tidningar namn på svarta privatpersoner i Afrika söder om Sahara? Går det att som medborgare i ett annat land anmäla svenska tidningar? Varför är kvällstidningarna bättre än dagstidningarna på att publicera namn? Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.

Medverkande: Ola Richardsson, kommunikationschef, We Effect, Ola Sigvardsson, pressombudsman och Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Samtalsledare: Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden.

Jun 28, 2015

Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015. 

Detta avsnitt inleds av en kort introduktion till hur Almedalen 2015 tar sig an bistånds- och utvecklingsfrågorna. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för 
biståndsdebatten.se och Helena Bjuremalm, styrelseledamot i Föreningen för Utvecklingsfrågor, som driver biståndsdebatten.se, och till vardags anställd på IDEA.

Därefter följer ett samtal om Sidas tidning. För 45 år sedan kom det första numret av Sidas tidning Sida/Rapport ut. 25 år senare bytte tidningen namn till OmVärlden. Tidningen har fått utså mycket kritik genom åren. Ett PR-magasin för biståndsbranschen och nyheter för ett fåtal redan invigda. Men den har också granskat och varit ledande i debatten. Vad var syftet från början och vad är syftet idag? Vilka andra aktörer finns det idag?  Medverkande gästerJöran Hök, fd chefredaktör, OmVärlden och lektor i journalistik, Södertörns högskola; Joachim Beijmo, kommunikationschef, Sida; Eivor Holm-Halkjaer, fd redaktör, Sida-Rapport, Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden. ProgramledareMats Sundgren. 

 

Jun 25, 2015

Nu är det dags för årets almedalsvecka, en av årets största debattarenor för både politiska frågor i allmänhet och ett gäng branscher och områden i synnerhet – inte minst bistånds- och utvecklingsfrågorna. Vad går almedalsveckan ut på och vad ska den som besöker Visby tänka på? Vi tar pulsen på Almedalen inför årets vecka och ger de bästa tipsen tillsammans med Brit Stakston, kommunikationsrådgivare och bl. a medgrundare av Blank Spot Project, Carl Lagerqvist, chef för Public Affairs Rädda Barnen och Noak Löfgren, grundare av Biståndsdebatten.se, tidigare projektledare på FUF. Programledare: Fredrik Wass, redaktör på OmVärlden.

Jun 11, 2015

Om pappersbruket i Bai Bang, Vietnam. Det utan tvekan mest omdiskuterade och skandalomsusade bistånd som Sverige någonsin gett. Men var det ett bra bistånd? Hur gick det sen? Gäster: Christina Rehlen, Ann Marie Fallenius och Börje Ljunggren. Programledare: Mats Sundgren

.

Jun 4, 2015

Kommer ni ihåg millenniemålen? De där åtta målen som sattes av FN för att göra världen till en bättre plats. De skulle vara uppnådda i år, men så blir det inte. I juli möts representanter från hela världen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att prata om hur de nya målen, som nu är 17 till antalet. Men hur ska dessa finansieras? Gäster: Peter Sörbom, policysamordnare på Concord Sverige, Mussie Ephrem, handläggare för Afrikas horn och Kenya på Forum Syd och Annika Sundén, chefsekonom på Sida. Programledare: Erik Halkjaer.

1