Info

OmVärlden Podd

Tidningen OmVärldens podd där du möter gäster som tillsammans med redaktionen fördjupar och analyserar aktuella utvecklingsfrågor. En podd för dig som vill veta mer.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
OmVärlden Podd
2023
November
October
June
April
March
January


2022
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


2021
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February


2019
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
September
July
June
May
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March


2015
December
November
October
September
July
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2015
Dec 27, 2015

Året som gått har inom biståndsbranschen gått under namnet superutvecklingsåret. Tre stora internationella konferenser la grunden för hur världens länder ska tackla de mest brinnande utvecklingsfrågorna de kommande 15 åren. Det var året då näringslivet skulle ta en mer aktiv roll i finansiering av utveckling och Sverige slog ett slag för feminismen, men allt kom att överskuggas av flyktingkrisen. Och samtidigt försökte EU folkbilda om biståndet. Hur gick det? Tillsammans med Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka sammanfattar OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer utvecklingsåret 2015.

Nov 26, 2015

Domedagsprofetiorna inför FN:s klimattoppmötet i Paris har varit flera. Sveriges klimatguru Johan Rockström har talat om det som den sista chansen, men vad står egentligen på spel? Ett samtal med Anna Axelsson, policyrådgivare i klimatfrågor på Diakonia, Per-Erik Åberg, meteorlog på Sveriges television och Tom Arnbom, expert på frågor kring biologisk mångfald på Världsnaturfonden (WWF). Programledare: Erik Halkjaer.

Nov 12, 2015

Vad händer när en svensk militär insats kommer för nära en svensk biståndsinsats? Utvecklingssamtalet den här gången tar upp gråzonen mellan militära insatser och bistånd. Ett samtal med Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet, Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén och frilansjournalisten Urban Hamid. Programledare: Erik Halkjaer.

Oct 15, 2015

Vem får vara utrikeskorrespondent och hur ser dagens utrikesjournalistik ut i en postkolonial, alltmer globaliserad värd? Ett samtal med  frilansjournalisten Khazar Fatemi, folkhögskoleläraren Carmen Valer Blanco och medieforskaren Anna Roosvall. Programledare: Clara Lee Lundberg.

Oct 1, 2015

Sveriges första biståndsland, Sydkorea, var en gång ett av världens fattigaste länder. Idag är det ett av de rikaste. Sveriges andra biståndsland, Tanzania har det gått sämre för. Varför? Marknadsekonomi mot biståndsberoende, menar många, men så enkelt är det inte. Sydkorea hade aldrig gjort sitt utvecklingssprång utan bistånd, för det går inte bara att säga att ju mindre bistånd desto mer utveckling. Ett spännande samtal om utvecklingspolitik på gott och ont. Gäster Gun-Britt Andersson, Anders Östman och Jesper Bengtsson. Programledare: Mats Sundgren.

Sep 17, 2015

60 miljoner människor på flykt. Ett Europa som stänger gränserna och ett humanitärt system som inte fungerar. Går det att lösa den värsta flyktingkrisen i världen sedan andra världskriget? Svaret är tveklöst ja, men det kommer krävas politiska uppoffringar, mer effektivt använda resurser och ett långsiktigt engagemang från människor i gemen. Möjligen döljer krisen ett embryo till en politisk folkrörelse som kan bli svår att ignorera. Gäster: Ulrika Modéer, statssekreterare, Melker Måbeck, Svenska Röda Korset och Erik de la Reguera, journalist och författare. Programledare: Erik Halkjaer

Sep 3, 2015

Det började som en kärlekshistoria. Med fotogenlampor spred svenskt bistånd ljus över den nicaraguanska revolutionen 1979. 31 år senare gav revolutionärerna Sverige fingret och det statliga svenska biståndet var en saga all. Nu ska istället en kinesisk företagare sprida ljus över Nicaragua, genom att bygga en kanal. Vad hände med det svenska biståndet? Har Nicaraguas president Daniel Ortega blivit galen? Gäster: Lena Hjelm Wallén, Jocke Nyberg och Maria Tegborg. Programledare: Erik Halkjaer

Jul 2, 2015

Den 1 juli 1965 grundades den statliga biståndsmyndigheten Sida. 50 år senare, nästan på dagen, i Almedalen, Visby tar detta avsnitt av Utvecklingssamtalet upp vad som egentligen blivit uträttat av myndigheten. Från början sysselsatte man 50 personer. Idag 700. Likaså har uppdraget förändrats, men hela tiden har man fått förhålla sig på gott och ont till Utrikesdepartementet, civilsamhälletsorganisationer och näringslivet. Hur har relationerna till dem som man skulle hjälpa, till partners, andra biståndsaktörer och UD förändrats? Hur har myndigheten förändrats i takt med att världen förändrats? Har man ufört sitt uppdrag? Och sist men inte minst kommer Sida finnas kvar? Bland annat bidrar biståndsminister Isabella Lövin med ett kort svar.

Avsnittet inleds av en kort sammanfattning av debatten kring utvecklingsfrågorna i Almedalen 2015. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se och Jesper Bengtsson, chefredaktör för tidningen Tiden och fd chefredaktör för OmVärlden.

Medverkande: Charlotte Petri-Gornitzka, generaldirektör, Sida, Ann Svensén, generalsekreterare Individuell Människohjälp, Ewa Werner Dahlin, avdelningschef för humanitärt bistånd, Asien och Nordafrika, Sida, och Lennart Wolhgemuth, professor och forskare vid Göteborgs universitet, även styrelseledamot Föreningen för Utvecklingsfrågor.

Samtalsledare: Mats Sundgren, fd chefredaktör, OmVärlden.

 

Jun 30, 2015

Detta avsnitt inleds av en kort sammanfattning av debatten kring utvecklingsfrågorna i Almedalen 2015. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för biståndsdebatten.se och Malin Stjernström, från Föreningen för Utvecklingsfrågor, som sitter i biståndsdebatten.se's redaktion. Därefter ett samtal om svenska tidningars bild av biståndet i Afrika.

Organisationen We Effect lanserar för tredje året i rad en rapport om bilden av svenskt bistånd i Afrika. Genom att titta på 1 221 artiklar i svenska tidningar från 2014 konstaterar rapporten att tidningarna bara namngav 13 procent av de privatpersoner från Afrika söder om Sahara, som porträtterades. Samtidigt namngavs i princip varenda vit person, ofta biståndspersonal, och svarta politiker, militärer och rebelledare. 

Under inspelningen av podden lämnade We Effect in en anmälan till pressombudsmannen för kränkning av personer från Afrika i 25 svenska tidningar.

Varför publicerar inte svenska tidningar namn på svarta privatpersoner i Afrika söder om Sahara? Går det att som medborgare i ett annat land anmäla svenska tidningar? Varför är kvällstidningarna bättre än dagstidningarna på att publicera namn? Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015.

Medverkande: Ola Richardsson, kommunikationschef, We Effect, Ola Sigvardsson, pressombudsman och Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Samtalsledare: Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden.

Jun 28, 2015

Inspelat live inför publik på Sverige i världen-torget på almedalsveckan i Visby 2015. 

Detta avsnitt inleds av en kort introduktion till hur Almedalen 2015 tar sig an bistånds- och utvecklingsfrågorna. OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer samtalar med Kerstin Edquist, redaktör och projektledare för 
biståndsdebatten.se och Helena Bjuremalm, styrelseledamot i Föreningen för Utvecklingsfrågor, som driver biståndsdebatten.se, och till vardags anställd på IDEA.

Därefter följer ett samtal om Sidas tidning. För 45 år sedan kom det första numret av Sidas tidning Sida/Rapport ut. 25 år senare bytte tidningen namn till OmVärlden. Tidningen har fått utså mycket kritik genom åren. Ett PR-magasin för biståndsbranschen och nyheter för ett fåtal redan invigda. Men den har också granskat och varit ledande i debatten. Vad var syftet från början och vad är syftet idag? Vilka andra aktörer finns det idag?  Medverkande gästerJöran Hök, fd chefredaktör, OmVärlden och lektor i journalistik, Södertörns högskola; Joachim Beijmo, kommunikationschef, Sida; Eivor Holm-Halkjaer, fd redaktör, Sida-Rapport, Erik Halkjaer, chefredaktör, OmVärlden. ProgramledareMats Sundgren. 

 

Jun 25, 2015

Nu är det dags för årets almedalsvecka, en av årets största debattarenor för både politiska frågor i allmänhet och ett gäng branscher och områden i synnerhet – inte minst bistånds- och utvecklingsfrågorna. Vad går almedalsveckan ut på och vad ska den som besöker Visby tänka på? Vi tar pulsen på Almedalen inför årets vecka och ger de bästa tipsen tillsammans med Brit Stakston, kommunikationsrådgivare och bl. a medgrundare av Blank Spot Project, Carl Lagerqvist, chef för Public Affairs Rädda Barnen och Noak Löfgren, grundare av Biståndsdebatten.se, tidigare projektledare på FUF. Programledare: Fredrik Wass, redaktör på OmVärlden.

Jun 11, 2015

Om pappersbruket i Bai Bang, Vietnam. Det utan tvekan mest omdiskuterade och skandalomsusade bistånd som Sverige någonsin gett. Men var det ett bra bistånd? Hur gick det sen? Gäster: Christina Rehlen, Ann Marie Fallenius och Börje Ljunggren. Programledare: Mats Sundgren

.

Jun 4, 2015

Kommer ni ihåg millenniemålen? De där åtta målen som sattes av FN för att göra världen till en bättre plats. De skulle vara uppnådda i år, men så blir det inte. I juli möts representanter från hela världen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att prata om hur de nya målen, som nu är 17 till antalet. Men hur ska dessa finansieras? Gäster: Peter Sörbom, policysamordnare på Concord Sverige, Mussie Ephrem, handläggare för Afrikas horn och Kenya på Forum Syd och Annika Sundén, chefsekonom på Sida. Programledare: Erik Halkjaer.

May 29, 2015

Den dramatiska historien om hälsolaboratoriet i Guinea-Bissau, Sidas ”vita elefant”. Trots varningssignaler byggdes labbet på en hög teknisk nivå och drabbades snart av problem. Hur kunde Sverige och SIDA besluta att ge ett topputrustat labb till ett så underutvecklat land? Och hur gick det sen?  Gäster: Ulla Andrén, Lars Rudebeck och Tuija Koivula. Programledare: Mats Sundgren.

May 22, 2015

Om rätten till sin egen kropp, om friheten att välja med vem och när man har sex. Om rätten att själv få bestämma när man vill ha barn och hur många barn man vill ha. Något som för oss i Sverige är en självklarhet. Eller? I avsnitt sex av Utvecklingssamtalet diskuterar OmVärlden sexuella och reproduktiva rättigheter tillsammans med Sara Österlund, Plan Sverige, Gunilla Hallonsten, Svenska kyrkan och Sofia Damm, Kristdemokraterna. Programledare: Victoria Gillberg.

May 14, 2015

Om fiskeskolan i Kelibia, Tunisien. Var det ett lyckat biståndsprojekt? Gäster: Anna Wieslander och Börje Wallberg. Programledare Mats Sundgren.

May 7, 2015

Kan bistånd och näringsliv samverka? Vilka möjligheter och risker finns? Gäster: Mikael Söderbäck (konsult)  Jonas Borglin (Näringslivets Internationella Råd).  Programledare Erik Halkjaer. 

May 1, 2015

Har inte alla rätten att äta sig mätta och odla mark på sina egna villkor? Gäster: Kerstin Jonsson Cissé (Sida), Karin Gregow (Form Syd), Rebecka Jalvemyr (FIAN Sverige). Programledare: Erik Halkjaer. 

Apr 23, 2015

Om skolbyggnadsprojektet i Etiopien. Skandal eller succé? Gäster: Anders Forsse, Ingrid Löfström Berg och Joachim Beijmo. Programledare: Mats Sundgren.

Apr 16, 2015

Gäster: Isabella Lövin och Sofia Arkelsten. Programledare: Erik Halkjaer.

Apr 7, 2015

Tidningen OmVärldens podd där du möter gäster som tillsammans med redaktionen fördjupar och analyserar aktuella utvecklingsfrågor. En podd för dig som vill veta mer.

1